maandag 29 september 2008

Buscemi goes jazz & cinema

Buscemi ofte Dirk Swartenbroeckx goes jazz & cinema. Dat eerste doet hij met jazzpianist Michel Bisceglia en diens band. Samen herwerkten ze een aantal klassiekers van Buscemi die ze op de planken en op plaat brengen dit najaar.

Daarnaast speelt hij 11 oktober in de Beursschouwburg in Brussel live een zelf gecomponeerde soundtrack bij het gekende meesterwerk van Dziga Vertov, samen met vijf gastmuzikanten. Uitgenodigd zijn opnieuw pianovirtuoos Michel Bisceglia, jazzgitarist Jo Mahieu, bassist Werner Lauscher, cellist Lode Verkampt en blazer Rony Verbiest.

De Man met de Camera is een speelse stadsdocumentaire van Dziga Vertov, meester van de Russische montage. Hij observeert het drama van de grootstad, met haar straten en figuren, met werkers, openbaar vervoer, en bovenal de overal heersende camera. De film, die begint in een bioscoop, wordt zelf personage van de film, een arbeider tussen de arbeiders, een onderdeel van het stedelijke toneel. Vertov gebruikt elke mogelijk truc van de montage, maar ook animatie, slow-motion, split-screen … om van De man met de camera een opwindende exploratie van het moderne, technologisch observatievermogen te maken.
(Rusland 1929)

Website.

Geen opmerkingen: